skip to Main Content

Yana’s Participatie Interventie

Iets om handen hebben

Na een vervelende relatiebreuk verhuisde Yana terug naar Sittard. Spannend, want ze had daar verschillende negatieve ervaringen meegemaakt. Zou ze diezelfde mensen weer tegenkomen? Alleen over straat durven? Was het verhuizen een goede keuze geweest? Geleid door haar lage zelfbeeld had ze in het verleden wel vaker de verkeerde keuzes gemaakt. Yana is erg bezig met hoe andere mensen haar zien. Verhuizen was voor haar een hele stap, aangezien ze het eng vindt om dingen alleen te ondernemen en weinig sociale contacten heeft om op te leunen. Door te verhuizen hoopte ze weer iets om handen te hebben, zich nuttig te voelen in het leven. Daarnaast startte ze via UWV een modulair traject Participatie Interventie bij Jobstap.

Een laagdrempelige Participatie Interventie

In augustus 2020 startte Yana bij Jobstap in een laagdrempelig modulair traject: Participatie Interventie. Ze werd gekoppeld aan arbeidscoach Dora Vossen, waarmee ze samen zou kijken naar haar sterktes, zwaktes en een passend vervolgtraject. Yana had al eerder contact gezocht met de huisarts om te praten over haar lage zelfbeeld; ze durfde alleen niet aan te geven dat ze liever een doorverwijzing had naar de psycholoog. Met Dora sprak ze af te focussen op een nuttige dagbesteding, als eerste stap richting maatschappelijke deelname. Wacht eens! Tijdens het wandelcoachen kwam Yana op een idee. Ze kende wel iemand die op de markt Indonesische gerechten verkoopt. Zou dat iets kunnen zijn?

Op de markt onder de mensen

Yana werkt ondertussen wekelijks mee op de markt als vrijwilligster. Ze geniet van het klantcontact, het werk én de complimenten, want die krijgt ze. Dit werk geeft haar weer een beetje haar ‘oude gevoel’ terug, van toen ze nog in de horeca werkte. Ze is graag met haar handen bezig en onder de mensen. Naast haar nieuwe vrijwilligersbaan op de markt is Yana bezig met rijlessen en theorie. Een boost voor haar zelfvertrouwen: theorie leren ging goed, ze heeft het examen gehaald! Ze moet voor het leren voortaan gewoon de tijd nemen.

Een wandeling, een oefening, een afspraak

Tijdens de coaching focusten Dora en Yana op een nuttige dagbesteding. Want, wat maakt nou dat je iedere dag het gevoel hebt nuttig te zijn? Een wandeling, oefening, afspraak; kleine dingen die ritme en waarde creëren. Dit soort dagen somt op tot een fijne en gestructureerde weekindeling. Dora en Yana spraken ook veel over haal zelfbeeld. Yana is ondertussen doorverwezen door de huisarts en krijgt therapie. Als coach is Dora super trots op Yana, omdat ze in 3 maanden tijd veel initiatief nam en mooie stappen heeft gezet.

Ze is dit modulaire traject ontgroeid en heeft, op advies van Dora, met UWV afgestemd dat ze binnenkort start met een traject Werkfit Maken. Hierin zal ze met Dora haar interesses uitpluizen, om erachter te komen welke opleiding perfect bij haar past.

“Yana heeft in de 3 maanden dat ik haar nu begeleid al meerdere succeservaringen opgedaan. Ze toont initiatief, heeft haar vrijwilligersbaan op de markt zelf geregeld, en geniet van de complimenten. Daar geniet ik vervolgens weer van.”

Dora Vossen, arbeidscoach bij Jobstap

Impact voor inclusie

Bij Jobstap gaan we samen aan het werk, met cliënten, UWV, werkgevers, onderwijsinstellingen en andere partijen, om zo die inclusieve voetafdruk in Nederland te vergroten. Benieuwd naar onze diensten en impact? Samenwerken?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top