skip to Main Content

Welkom bij WerkRaat

Een vriendelijk gezicht als je binnenkomt en binnen no-time een kop koffie in je hand. Dat is wat er gebeurt als je WerkRaat binnenstapt. WerkRaat zit in Doetinchem, in een oude sigarettenloods. Er is nog een hoop werk aan de winkel, maar er zijn al verschillende labels actief en er overheerst een gezellige huiskamersfeer. Op ons impactoverzicht staat: een inspiratie werkplaats om uit te proberen! En dat is precies waar je binnenloopt. Samen met drie beleidsmedewerkers van de gemeente krijg ik een rondleiding – van Niels!

Geschreven door: Alex van der Hoeff, medewerker bij Jobstap Groep.

Onze gastheer Niels

Welkom bij WerkRaat

Niels staat al naast de koffietafel te popelen om met z’n tour te beginnen. Hij is 35 jaar, geeft rondleidingen bij WerkRaat en is gestart met de opleiding Zorg & Welzijn via Graafschap College. Voor hem een hele uitdaging, want in het verleden heeft hij zijn school en leven in het algemeen – in zijn woorden – ‘behoorlijk verkloot’. Vanwege zijn moeilijke jeugd wil hij straks zelf jongeren die het moeilijk hebben helpen. De eerste stop is de Cycle Hub! 


Label: Cycle Hub

Er zijn veel bedrijven aangesloten bij WerkRaat – zo ook Innovam. Innovam verzorgt opleidingen tot fietsenmaker/technicus op verschillende niveaus. 25 lesdagen verspreid over 4 maanden – theorie, praktijk én een examen. Er hangen & staan overal fietsen: er staat zelfs een super kekke snorfiets, waar de dame van de gemeente direct verliefd op is. Achterin de werkplaats vind ik een jongen van een jaar of 19. Hij vertelt dat hij nu een week of 3 bij WerkRaat loopt. Hij sleutelt mee in de Cycle Hub en bekijkt straks samen met zijn leermeester of hij start met de opleiding, zo ja welke, en hoe dit administratief en financieel kan worden geregeld met het UWV. Aan de andere kant van de ruimte krijgt een groep les. Wat meteen opvalt: er zit 1 vrouw bij! We lopen door naar het radiostation.

WerkRaat Cycle Hub

Label: Radiostation ‘Get a Grip’

Het radiostation vind ik denk ik het gaafste onderdeel! We lopen meteen leermeester Jaap tegen ‘t lijf. Wat een energyhouse! Hij vertelt gepassioneerd over het werk dat hij doet en hoe hij muziek inzet om ‘tot het bot’ te komen in gesprekken. ‘Iedereen houdt van muziek. De één van rock, de ander van punk en jij misschien wel van country.’ Als iemand hier binnenkomt – vanuit de dagbesteding bijvoorbeeld – dan vraag ik altijd eerst of diegene 10 platen opschrijft die bij ‘m passen. Door met muziek aan de slag te gaan komen er allerlei verhalen los, we leren iemand zo écht kennen. Misschien blijkt dan dat diegene (waar gebeurd) zwaarden wil maken. Nou, dan plukken we iemand uit ons netwerk, die net zoveel met zwaarden heeft. Een voorbeeldfiguur! Zo hebben we een van onze kandidaten succesvol bij een smederij geplaatst, waar hij nu nog met veel plezier, discipline en gedrevenheid werkt. Waar kom jij om 5 uur je bed voor uit? Dat is de vraag die we moeten zien te beantwoorden. En dat lukt ons in héél veel gevallen.’ Bij het radiostation werkt leermeester Jaap met verschillende ontwikkeltreden, met als doel uitstroom. In samenwerking met o.a. een jobcoach wordt in het traject gewerkt aan verschillende werknemersvaardigheden. Bij het radiostation komen met name jongeren terecht, vaak slimme jongens met sociaal gezien een achterstand. Er lopen nu zo’n 20 kandidaten rond. Via een speciale app maken ze op werkdagen van 09:00 – 14:00 live radio.

WerkRaat Radiostation

Label: Webdevelopment

We zijn aangekomen bij leermeester René en zijn websitebouwers. Veel jongens (weinig meiden) die hier terechtkomen zijn uitgevallen op school, hebben geen werk, maar hebben een voorliefde voor ICT en gamen. Door contacten in hun netwerk – vrienden, docenten, begeleiders – komen ze terecht bij WerkRaat en dan is de keuze voor hen snel gemaakt: websitebouwen natuurlijk! Ze leren hier – afhankelijk van hun niveau en behoeften – de basis voor programmeren en webdesign. Ze voeren ook opdrachten uit voor externe klanten & onderhouden de website van WerkRaat. Ik spreek één van hen: hij kwam binnen met een diploma ICT op zak. Voor het misging had hij ook al gewerkt. Voor hem was het instapniveau te laag, dus verzon hij zelf aanvullend klusjes, zoals alle computers vervangen en gebruiksklaar maken bij WerkRaat! Hij geeft trots aan dat hij deze week 2 sollicitaties heeft én al een duidelijke voorkeur. Dat gaat dus de goede kant op.

Label: Horeca

Onze gastheer Niels had ons beloofd te eindigen bij het label ‘horeca’, zodat hij een lekkere koffie kon maken. Met hartje, wolkje of welk kunstwerk we er ook in zouden zien. Het horeca gedeelte draait om de léuke kant van horeca, niet het gestress en de soms wat harde cultuur. Op maandag krijgen ze baristales en op de woensdag koken ze: vaak voor zo’n 35 man van WerkRaat. Lunch is served!

WerkRaat Horeca

Groei van WerkRaat

Aan het pand kan nog een en ander gebeuren. Daarnaast is het ‘t idee om Techniek & Leefstijl een plek te geven binnen WerkRaat. Hoe gaaf is het als er straks een barbier voor je klaarstaat? Hoe dat precies vorm krijgt zal blijken. Tot aan de officiële opening eind Q1 in 2020 zal WerkRaat doorgroeien, met hopelijk zoveel mogelijk partners aan haar zijde. Een ‘spinnekop’ wordt deze plek in de gesprekken meermaals genoemd – hopelijk haken zoveel mogelijk ondernemers aan!

Zelf proeven bij WerkRaat

Mocht je in de gelegenheid zijn, ga dan eens langs bij WerkRaat. Ik heb vandaag aan alle kanten mogen proeven van dit concept: lekkere koffie, goede sfeer, de verschillende labels, de mensen, de dromen. Het is een pareltje van de Jobstap Groep, waar we vanaf nu in samenwerking met WerkRaat meer over willen vertellen!

Jobstap netwerk

WerkRaat is onderdeel van Jobstap Groep en biedt leerwerktrajecten voor iedereen die in zijn eigen tempo wil ontwikkelen: als websitebouwer, radiomaker, fietstechnicus of in de horeca! In 2020 opent WerkRaat officieel haar deuren, maar je kunt al langs voor een rondleiding. Kijk eens op www.werkraat.nl of kom langs!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top