skip to Main Content

Succesvolle samenwerking Jobstap en WUR

Samen werken aan inclusie

Jobstap werkt samen met organisaties door het hele land aan een arbeidsmarkt waar iedereen kan meedoen. Dat onze aanpak werkt blijkt uit de succesverhalen uit de praktijk. Deze keer lichten we de succesvolle samenwerking tussen Jobstap en WUR uit. Lees het verhaal van onze kandidaat Sarah van de Werf.

Geboren met hersenletsel

Sarah van de Werf is motorisch beperkt; haar spieren worden niet goed aangestuurd. Daarnaast verwerkt zij informatie trager dan veel andere mensen. Ze wilde graag meedoen in het normale arbeidsproces en werkte lange tijd bij het VU medisch centrum. Uiteindelijk werden de werkdruk en het tempo te hoog, waardoor ze die baan moest opgeven. Ze hoopte snel een andere baan in de zorg te vinden, maar overal was het hoge werktempo een struikelblok.

“Als je kijkt naar de kwaliteiten van mensen, kan iedereen meedoen en een bijdrage leveren, daar ben ik vast van overtuigd.”  Wichert van den Brink

Indicatie banenafspraak

Toen zij van het UWV een Indicatie banenafspraak kreeg, kon zij ook solliciteren op banen voor mensen met een arbeidsbeperking. “Ik moest wel even een drempel over om die indicatie aan te vragen, want eigenlijk wilde ik gewoon solliciteren zoals iedereen”, vertelt Sarah. “Met de indicatie solliciteerde ik op een vacature bij de WUR en zo kwam ik in contact met Wichert van den Brink.”

WUR Jops

Wichert maakt deel uit van Wageningen University & Research team Jops: Job Participation Support opgericht in 2020. “In het kader van de Wet banenafspraak moet de WUR tweehonderddrieëndertig mensen een duurzame baan bieden. Dit past ook helemaal bij de visie van de organisatie:to explore the potential of nature to improve the quality of life’. In andere woorden: de wereld beter maken voor zowel mens als natuur. We willen niet alleen afvinken dat we uiteindelijk dat aantal mensen in dienst hebben. Het doel is ervoor zorgen dat zij echt een structurele bijdrage leveren aan de organisatie.”

Het belang van een goede coach

WUR heeft een aantal locaties verspreid over het land, waaronder in Lelystad. Sarah werd daar al vrij snel aangenomen, nadat zij een gesprek had met de teamleiders en twee dagen mocht meelopen. In Lelystad maken ze oplossingen en voedingsbodems voor ziekenhuizen en onderzoekers. 

Sarah: “Ik heb met mijn coach Rianne overlegd hoe ik mijn collega’s zou informeren over mijn beperking en samen hebben we gesprekken met de teamleiders gehad. Ik vertel haar waar ik tegenaan loop op mijn werk en zij begrijpt dat, heeft aan een half woord genoeg. Ik heb altijd de drang gehad om mezelf te bewijzen en dat zat mij altijd in de weg op mijn werk. Rianne heeft mij geleerd om daar beter mee om te gaan.”

Wichert vindt dat Sarah echt veranderd is: “Ze kwam onzeker binnen en is uitgegroeid tot een sterke, zelfstandige vrouw die echt deel uitmaakt van het team. De jobcoach is nu bijna overbodig geworden en dat is precies de bedoeling. Aan het begin van het traject komt er veel op de werknemer af. Als de begeleiding op dat moment goed is, is de kans groot dat het traject slaagt. Dan kan iemand uiteindelijk met zo min mogelijk ondersteuning, zelfstandig meedoen in het reguliere arbeidsproces”

Rianne leerde Sarah kennen als een gemotiveerde en leergierige dame. “Ik heb veel respect voor de manier waarop ze naar mij en haar werkgever altijd open en eerlijk is geweest over haar beperkingen. Hierdoor konden we samen met WUR kijken in welke werkzaamheden zij het beste tot haar recht zou komen. Nu doet Sarah minder fysiek en meer administratief werk en daarin is zij veel meer ontspannen. Ze zit nu helemaal op haar plek en dat is heel mooi om te zien! Ik ga de begeleiding binnenkort afsluiten en ik heb er alle vertrouwen in dat Sarah nog lange tijd met veel plezier bij WUR werkzaam zal zijn.”

Wij ontkrachten het stereotype beeld

“In veel organisaties, ook hier bij WUR, bestaat een stereotype beeld van mensen met een arbeidsbeperking”, vertelt Wichert.” Men gaat ervan uit dat het praktisch geschoolde mensen zijn, die behoefte hebben aan eenvoudig en repeterend werk. Wij ontkrachten dat beeld omdat wij veel relatief hoog opgeleide ‘doelgroepers’ in dienst hebben. Zij hebben allemaal een cv vol kwaliteiten, maar ook vol met gaten. Door hun beperking konden zij vaak een tijd niet werken. Sollicitatiegesprekken gaan vaak over die gaten, over wat er níet in het cv staat. Ik noem het een kennismakingsgesprek en praat alleen over de kwaliteiten die iemand meebrengt en de begeleiding die hij of zij nodig heeft om goed te kunnen functioneren.”

Zijn wie je bent

Sarah en WUR zijn een goede match: ze heeft inmiddels haar tweede contractverlenging getekend, met uitzicht op een vaste baan “Ze vinden dat ik mijn werk goed doe, goed in het team pas en een fijne collega ben. Die erkenning geeft mij een boost. Ik ben nu meer ontspannen op mij werk en besef nu pas hoe gespannen ik altijd ben geweest, vanwege die drang om mezelf te bewijzen. Nu ben ik gewoon lekker mezelf! Ik krijg steeds nieuwe taken en wie weet kan ik in de toekomst nog verder groeien, maar voor nu ben ik heel tevreden met wat ik doe.”

“Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik aan de zijlijn stond, nu kan ik meedoen in de maatschappij. Dat geeft mij het gevoel dat ik iets waard ben.” Sarah van der Werf

Impact voor inclusie

Bij Stichting Jobstap werken we samen met kandidaten, werkgevers, onderwijsinstellingen, UWV en andere partijen om de inclusieve voetafdruk in Nederland te vergroten. Heb je als werkgever inspiratie gekregen van dit verhaal en wil je ook starten met inclusief werkgeverschap? Je kunt ons bellen op 026-33 97 520 of mailen.

Bekijk ons impactoverzicht

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top