Sterk met Werk: méér passende begeleiding voor mensen met lichte psychische klachten.
Het klinkt waarschijnlijk niet onbekend: in de GGZ zijn er lange wachttijden. Dit zorgt bij mensen die hulp kunnen gebruiken vaak voor meer onrust op meerdere leefgebieden, zo ook werk. Uit onderzoek blijkt dat er vele tienduizenden werkzoekenden ongewild langs de zijlaan staan. In de regio Utrecht gaat het om ongeveer 11.000 mensen (uit: UWV dashboard, werkzoekenden die ggz zorg ontvangen). Voor hen bestaan er IPS-trajecten. Deze zijn echter alleen beschikbaar voor werkzoekenden die onder behandeling zijn bij bepaalde GGZ aanbieders. Hoe ondersteunen we degenen die niet in aanmerking komen voor een IPS-traject? Bijvoorbeeld omdat zij nog niet in behandeling zijn bij (de juiste) GGZ-instelling, statushouder zijn, uitvielen in het praktijkonderwijs of geen recht hebben op een uitkering?
Voor de mensen die niet in het hokje passen, bestaat de pilot Sterk met Werk.
Pilot Sterk met Werk
De pilot Sterk met Werk is ontstaan vanuit Hoofdzaak Werk: een project van het convenant Sterk door Werk dat als doel heeft om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid naar duurzaam werk toe te leiden. In de pilot slaan verschillende partijen de handen ineen: gemeenten van Midden-Utrecht, UWV, GGZ aanbieders Lister, Kwintes en Altrecht en jobcoachorganisaties Wij 3.0, Astare Jobcoaching en Stichting Jobstap. Samen gaan we op zoek naar méér passende begeleidingsmogelijkheden voor psychisch kwetsbare inwoners.
IPS versus Sterk met Werk
De pilot Sterk met Werk is echt voor de mensen die tussen wal en schip raken. Dit traject duurt ‘maar’ een jaar, waar een IPS-traject maximaal drie jaar duurt. Desalniettemin nemen we in dit traject uitgebreid de tijd om contact te maken, te landen en scherp te krijgen hoe de juiste begeleiding eruit kan zien. IPS is een afgeleide van ‘supported employment’: een jobcoachmethodiek die bestaat uit logische, vaste stappen en elementen. Je zou kunnen zeggen dat het Sterk met Werk traject een ‘light’ versie is; minder vastomlijnd en bedoeld voor mensen met lichte psychische klachten. Het doel van beide trajecten is gelijk: begeleiding naar scholing of betaald werk.
Hé, maar Jobstap is toch van LVB en autisme?
Jobstap is vijfentwintig jaar geleden ontstaan uit verschillende zorginstellingen. Door deze fusie kwam een aantal doelgroepen bij elkaar: mensen met een licht verstandelijke beperking, autisme spectrum stoornissen en niet-aangeboren hersenletsel. Als organisatie zijn we altijd scherp geweest op onze missie en visie en daarnaast ook trends & ontwikkelingen in de markt. We stellen onszelf regelmatig te vraag: voor wie willen we er zijn en wat kunnen we in samenwerking met anderen betekenen voor hen? Hoe kunnen we daarbij het beste halen uit onze kandidaten én onszelf? En zo ontwikkelden we ons de afgelopen vijfentwintig jaar op organische wijze tot specialist voor een brede groep kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Velen van hen krijgen te maken met mutliproblematiek, waarbij er vaak ook sprake is van psychische klachten.
We hebben de juiste kennis, ervaring én een groot werkgeversnetwerk! Het geeft ons veel voldoening om die te kunnen inzetten voor deze kwetsbare doelgroep (Wouter van der Haar, directeur-bestuurder bij Jobstap)
Uitdagingen op verschillende leefgebieden
Bhart Nijland is jobcoach bij Jobstap in regio Midden-Utrecht. Het type trajecten van Sterk met Werk past hem wel: hij denkt graag mee over de vaak meervoudige uitdagingen waar kandidaten mee kampen op verschillende leefgebieden. Hij doelt hiermee bijvoorbeeld op kandidaten die bekend zijn bij justitie, schulden hebben en geen sociaal vangnet. “Soms heeft iemand werkelijk niemand om op terug te vallen”. Volgens Bhart is het belangrijk om niet (te) veel te verwachten in dit traject, zeker in het begin draait het voor hem om contact leggen en landen. Hiermee doelt hij letterlijk op aarden, bewust zijn van lijf en leden en hier goed voor zorgen. Als onderdeel van de maatschappij.
Wandelen en blijven ademen
Bhart begeleidt een man van < 27 jaar die via de gemeente werd aangemeld bij Sterk met Werk. Hij is in het verleden behandeld in het reguliere circuit en nu vooral benieuwd naar mogelijkheden daarbuiten. Al wandelend hebben de twee elkaar nu een aantal keren gesproken. De man onderneemt al vrijwilligerswerk; hij werkt met plezier mee in een kruidentuin en in een spirituele winkel. Ook werkt hij een paar uur in de week mee met een hovenier. Wandelcoaching past goed bij deze meneer, net als ademwerk. ”In het traject verkennen we samen wat hij leuk vindt en welke betaalde deeltijd mogelijkheden hierbij passen. Als de situatie daarom vraagt, zet ik hiervoor bepaalde coachmethodieken en tools in, zoals ACT of het Energiedagboek. Voor nu focussen we op elkaar leren kennen en een vertrouwensband opbouwen” geeft Bhart aan.
Niet Marokkaans, wel Bhart
Een andere kandidaat die Bhart begeleidt wilde het liefst een mannelijke, Marokkaanse coach. In ieder geval iemand die ‘cultureel geïnteresseerd’ is. Er bleek een klik te zijn met Bhart. Beiden hebben een kat, dus al snel wisselden ze kattenfoto’s uit. Bhart: “voorheen werkte deze kandidaat in de horeca en schoonmaak, maar helaas kwam ze in het verkeerde circuit terecht en van het één kwam het ander. Het nakomen van afspraken vindt ze lastig; hierbij vormt haar ADHD een extra uitdaging.”
“Het is in deze trajecten belangrijk om niet (te) veel te verwachten, zeker in het begin draait het om elkaar leren kennen en een vertrouwensband opbouwen.” (Bhart Nijland, jobcoach bij Jobstap)
Sterk met Werk en The Class
Natascha Bosboom is ook als jobcoach betrokken bij de pilot Sterk met Werk. Ze begeleidt twee kandidaten die vanuit The Class zijn aangemeld. Dit is een coaching- en re-integratietraject voor jongvolwassenen tussen de 18 – 30 jaar met niet-aangeboren hersenletsel. Deze kandidaten krijgen door hun niet-aangeboren hersenletsel te maken met bepaalde psychische klachten, zoals: onzekerheid, angst en vermoeidheid. In het Sterk met Werk traject gaan zij samen met Natascha aan de slag met het onderzoeken van hun belastbaarheid door middel van zelftesten, gesprekken en eventueel een werkervaringsplek, met als doel betaald werk of een opleiding.
De kracht van een groot werkgeversnetwerk
Op dit moment zijn er vanuit Jobstap zes coaches verbonden aan dit project. Gezamenlijk begeleiden zij momenteel zeventien kandidaten van jonger dan 27 en zes kandidaten van boven de 27. In ieder traject biedt ons grote werkgeversnetwerk enorme meerwaarde: we zijn erg blij met werkgevers als Facilicom (en Buitengewoon als onderdeel van Facilicom) die psychisch kwetsbare werknemers met open armen ontvangen. Dit geldt ook voor organisaties zoals NS en RWS, die hun deuren open zetten voor werknemers met een arbeidsuitdaging.
“Gelukkig hebben we werkgevers als Facilicom in ons netwerk, die net zo goed werknemers met psychische klachten een kans bieden.” (Natascha Bosboom, jobcoach bij Jobstap)
Schakel ons in: we vinden wel een manier!
Stoei je als gemeente ook met de juiste begeleiding voor mensen met psychische klachten? Bureaucratie maakt deze zoektocht in sommige gevallen uitdagender, maar samen vinden we wel een manier! Jobstap biedt een huis van specialisten die steengoed kunnen coachen, ongeacht de situatie waarin de kandidaat zich bevindt. We zijn in staat snel te schakelen in een groot werkgeversnetwerk en zijn gevestigd door heel het land; zo zijn we altijd in de buurt! Schakel ons in!
Meer informatie & aanmelden
Ben of ken jij iemand tussen de 16 en 26 jaar die graag begeleiding wil bij het vinden van een passende school, studie of werk óf hulp wil bij het voorkomen van uitval van school of werk? Dan is er nog mogelijkheid tot aanmelden voor dit traject. Dit geldt ook voor mensen van 27 jaar en ouder die onder de gemeentelijke doelgroep vallen. Lees hier meer en meld jezelf of jouw kandidaat aan!
Dit bericht heeft 0 reacties