skip to Main Content

“Soms vergeten collega’s dat ik doof ben”

Van de Nederlandse bevolking heeft 3,3% geen werk. De exacte cijfers zijn niet bekend, maar het percentage werklozen onder de anderhalf miljoen mensen met een auditieve beperking is daar een veelvoud van. Waarom vinden doven en slechthorenden zo moeilijk een baan? En wat vraagt het van henzelf, de werkgever én collega’s om deze baan te behouden? (Ad Visie)

Een interview over de weg naar werk met een auditieve beperking

Onlangs werden onze collega’s Leo Bruggeman & Gineke de Witt Huberts geïnterviewd voor het blad AD Visie voor arbeidsdeskundigen. Zij vertellen over hun werk als arbeidscoach voor mensen met een auditieve beperking & delen pijnlijke en mooie voorbeelden uit de praktijk.  

Na 15 jaar op de vuilstortplaats horen ‘dat je het niet meer kunt’

“Mensen met een auditieve beperking worden minder snel aangenomen. Of ze worden aan de kant geschoven”, vertelt Gineke de Witt Huberts – loopbaan-, job-, en arbeidscoach bij Jobstap. Ze is zelf ervaringsdeskundige. “Ik heb een man begeleid die al 15 jaar op een vuilstortplaats werkte, maar bij een reorganisatie werd ontslagen met de mededeling: ‘jij kunt dit niet meer’. Terwijl er heel veel oplossingen zijn om hem zijn werk veilig te laten doen. Een trilalarm, lichtsignalen”. “Maar de werkgever moet wel willen”, vult collega Leo Bruggeman aan.

Aangenomen! Een dove kinderleidster

“Ik begeleidde ooit een vrouw die solliciteerde als kinderleidster”, vertelt Gineke verder. “Ze had niet op haar cv gezet dat ze doof is en werd uitgenodigd. Vooraf belde ik met de werkgever om aan te geven dat ik als tolk bij het gesprek aanwezig zou zijn. Die reageerde niet enthousiast. Toen heb ik gezegd: ‘jullie hebben haar zelf geselecteerd, dus ze verdient een kans. Ga de ervaring maar aan’. En wat denk je? Aangenomen!”. Je kunt je allerlei ‘mitsen en maren’ voorstellen bij een dove kinderleidster. Maar als jobcoach focussen wij altijd op de oplossingen en talenten.”

“Je hoort erbij, ga toch lekker werken”

Nu gaat Leo op de praatstoel zitten en vertelt: “Ik had een cliënt die het liefst tot 13:00 in bed lag, niets wilde doen. Ik zei tegen hem: ‘je hoort erbij, ga toch lekker werken’. Hij was niet meteen enthousiast, kwam vaak te laat of meldde zich ziek. Toen heb ik hem heel duidelijk uitgelegd wat de consequenties zijn, dat zijn collega’s het dan voor hem moeten opknappen. Daardoor realiseerde hij zich dat hij deelt uitmaakt van een team, dat hij er echt bijhoort. Nu heeft hij een contract voor onbepaalde tijd.”

Jobstap voor de auditief beperkte doelgroep

“Het is mooi dat steeds meer werkgevers, werknemers en arboartsen ons weten te vinden”, zegt Leo. Samen aan het werk, voor een meer inclusieve arbeidsmarkt en mooiere samenleving! Lees hier verder over Leo en Gineke en bekijk de video over hun werk als arbeidscoach & het aanbod van Jobstap voor mensen met een auditieve beperking. Vragen/opmerkingen? Contact ze via mail, whatsapp of LinkedIn.

witt@jobstap.nl / 06 – 471 08 862
bruggeman@jobstap.nl / 06 – 302 45 111

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik vind het geweldig dat die mevrouw als kinderleidster werd aangenomen. Er zijn zat mensen die bepaalde beperkingen hebben, maar dolgraag willen werken. Het is schrijnend als werkgevers deze mensen niet willen aannemen, hoewel het in sommige situaties wellicht risico’s met zich meebrengt. De overheid kan die risico’s uit de weg ruimen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top