skip to Main Content

Uit de ziektewet: aan het werk als activiteitenbegeleider!

Een welverdiend contract

‘We hebben zojuist een contract getekend voor zes maanden!’ vertelt Charlotte Schoot, de coach van Saul, blij. Saul gaat na ruim twee jaar ziek-zijn aan de slag als activiteitenbegeleider. Zelf reageert hij emotioneel, trots dat hij zo ver is gekomen. Hij is ruim twee jaar ziek geweest. Ter inspiratie mogen we zijn verhaal delen.

‘Ik mag me toch niet zo voelen’

Saul was erg kwetsbaar toen hij in contact kwam met Jobstap. Hij had veel te verduren gehad en worstelde met psychische klachten. Toen hij klein was is hij behandeld aan kanker. Ondanks dat hij ‘schoon’ werd verklaard, hield hij altijd last van restklachten; vermoeidheid, depressie en angst. Op zijn dertigste werkte hij in de IT, wat betekende dat hij veel ad hoc werkzaamheden oppakte in een drukke omgeving. Hij ging continu over z’n grenzen heen, waardoor hij na een paar jaar uitviel. ‘Ik mag me toch niet zo voelen’, was zijn gedachte hierbij.

Afgekeurd mét arbeidsmogelijkheden

Saul werd 100% afgekeurd voor de IT-sector en kwam in de Ziektewet terecht. Wat was wél mogelijk? Hij werd bij Jobstap aangemeld om die vraag te beantwoorden. Charlotte verzamelde vanuit haar rol als coach veel achtergrondinformatie: waarom viel hij uit? Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? Welke interventies heeft de werkgever al ingezet en waarom leidden die niet tot re-integratie? Welke behandeling heeft hij ondergaan? Hoe ziet zijn agenda er momenteel uit? Passend werk leek mogelijk! Sauls coach merkte alleen al gauw dat de stap naar werk nog zes bruggen te ver was.

Museum jaarkaart

Doordat Saul mantelzorger was, leefde hij erg geïsoleerd. Daarom startte hij met een modulair traject ‘Participatie Interventie’. Hij was gemotiveerd om deel te nemen aan de maatschappij, op wat voor manier dan ook. Hij ondernam allerlei activiteiten; hij kocht een museumjaarkaart, sportte op regelmatige basis en ging zo nu en dan naar het buurtcentrum voor een kop koffie. Hij stroomde door naar een traject ‘Bevorderen Maatschappelijke Deelname’.

Emoties verwerken

Met hulp wist hij negatieve emoties steeds beter een plek te geven. In combinatie met maatschappelijke deelname, zorgde dit ervoor dat zijn belastbaarheid toenam. In het traject ‘Werkfit Maken’ ging Saul aan de slag als vrijwilliger. De stap naar betaald werk was zo verkleind, dat hij al snel een werkervaringsplek vond waar hij anderhalve maand super goed meewerkte. Het resultaat? Een contract voor zes maanden! Hoera!

Zorgen dat het goed blijft gaan

Jobcoach Charlotte Schoot vertelt dat de communicatie tussen hen altijd open is geweest. Ondanks zijn situatie, maakte hij een positieve ontwikkeling door. Tegelijkertijd was hij zo kwetsbaar, dat baarde z’n coach zorgen. ‘Die kwetsbaarheid vraagt om een goede vertrouwensband en extra aandacht in het traject. Je wilt niet dat iemand weer terugvalt’ geeft zij aan.

Impact voor inclusie

Bij Jobstap gaan we samen aan het werk, met kandidaten, UWV, werkgevers, onderwijsinstellingen en andere partijen, voor een inclusieve samenleving met voor iedereen gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Iedere dag bouwen we aan duurzame dienstverbanden voor werknemers met een arbeidsbeperking. Voor werkgevers bieden we passende begeleiding on the job. Benieuwd naar onze diensten en impact? Samenwerken?

Bekijk ons impactoverzicht

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top