Jobstap en Vidar om De Aanmeldtafel: Succesvolle Begeleiding naar Duurzaam Werk
Samen aan het werk
In maart 2017 gingen Jobstap en Vidar, onderdeel van de gemeente Sittard-Geleen, officieel van start met de samenwerking. Het primaire doel? Het zo goed mogelijk begeleiden van inwoners van de Westelijke Mijnstreek (gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek) die extra ondersteuning nodig hebben op weg naar duurzaam (vrijwilligers)werk dat bij hen past. Jan Greven werkt als jobcoach bij Jobstap. In opdracht van Vidar begeleidt hij onder meer kandidaten die psychisch kwetsbaar zijn of een vorm van autisme hebben. Er zitten ook leerlingen van het praktijkonderwijs tussen. Inge Stassen, directeur van Vidar en Richard, werkgeversadviseur bij de gemeente, speelden een essentiële rol in het vormgeven van deze samenwerking.
Specialistische expertise in huis
Inge Stassen was tot voorkort verantwoordelijk voor kwalitatieve dienstverlening van Vidar op het gebied van werk en participatie. “Sinds 2015 krijgen we in de gemeenten te maken met jonggehandicapten: jongeren die voor hun 18e of tijdens hun studie ondersteuning kunnen gebruiken op de route richting arbeidsmarkt. Voor de begeleiding hebben we instrumenten gekregen, zoals: subsidie, jobcoaching en jobcarving. Ik zag in de eerste jaren dat deze doelgroep op het gebied van begeleiding gebaat zou zijn bij een hechte samenwerking tussen Vidar en Jobstap. Dit met name door de specialistische expertise die Jobstap in huis had.”
Jobstap is een van de weinige partners waarmee we samen diensten inkopen. Collega’s van Jobstap voelen eigen, de samenwerking is heel gelijkwaardig en wederkerig (Inge Stassen, directeur van Vidar)
De juiste persoon op de juiste plek
“Doordat we naast eigen toegewijde Vidar jobcoaches ook coaches van Jobstap in huis hebben, met ieder eigen specialismen, krijgen we altijd de juiste persoon op de juiste plek” gaat Inge verder. “Dit vind ik één van de succesfactoren van de samenwerking, naast dat we heel actief kennis delen met elkaar en iedereen vanuit bevlogenheid samenwerkt.” Het aantal kandidaten dat Jobstap begeleidde groeide al snel na 2017, wat vroeg om uitbreiding van het team. Ondertussen zijn er zes collega’s van Jobstap actief bij Vidar. Samen met de interne jobcoaches van Vidar en andere betrokkenen vormen zij een professioneel en stabiel team waarop kandidaten kunnen bouwen.
De Kracht van De Aanmeldtafel
Om aan iedere kandidaat de juiste jobcoach te kunnen koppelen, was gestructureerd overleg tussen alle betrokken partijen nodig. Vanuit die behoefte ontstond ‘De Aanmeldtafel’, waarbij Jan Greven en collega Susanne Strolenberg tot op de dag van vandaag een actieve rol spelen. “Tijdens deze wekelijkse bijeenkomst komen jobcoaches, het jongerenpunt, werkgeversadviseurs, participatiecoaches en casemanagers samen”, vertelt Jan. “We bespreken wat iedere kandidaat nodig heeft om zich te blijven ontwikkelen en koppelen nieuwe kandidaten aan de juiste persoon. Omdat we alle trajecten wekelijks doornemen, voorkom je stagnatie én je hebt meteen alle betrokkenen bij elkaar om de juiste stappen te kunnen zetten.”
Verlenging van de samenwerking
Begin dit jaar is de samenwerking tussen Jobstap en Vidar weer met drie jaar verlengd. “Wij vormen met elkaar een goed werkend team. Onze expertise en ervaring wordt zeer gewaardeerd, niet alleen vakinhoudelijk, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van wet- en regelgeving, de diverse trajectsoorten en samenwerkingsverbanden” geeft Jan Greven aan. “Deze kennis blijven we delen; zo organiseerde Jobstap team Heerlen onlangs een bijeenkomst over methodisch coachen, waarbij de jobcoaches van Vidar aansloten.”
Vanuit Jobstap voelen we ons kind aan huis bij Vidar! Ieder van ons heeft een pasje op zak, waarmee we op iedere werkplek binnen Vidar en Gemeente Sittard-Geleen kunnen neerstrijken (Iris hendriks, jobcoach bij Jobstap)
Binnenkort: baanproeven in VR games
Met een gepassioneerd team blijven Jobstap en Vidar zich inzetten voor kandidaten in ontwikkeling naar de arbeidsmarkt. Zo opent Vidar binnenkort een gloednieuwe talentruimte. Hier kunnen kandidaten op een interactieve manier kennismaken met het werken in verschillende sectoren, ontdekken wat hun talenten zijn en waar hun passie ligt. Dit gebeurt op een unieke wijze aan de hand van belevenisgames, VR-ervaringen en interactieve proefopstellingen. Dit verhoogt de kans op een passende studie- en baankeuze.
Benieuwd naar ervaringen van andere opdrachtgevers?
Lees ze hier.
Dit bericht heeft 0 reacties