Het Rapid Response Team van Maastricht University
Inclusief werkgeven
Inclusief werkgeverschap vraagt om toewijding. Wij zetten inclusieve werkgevers graag in het zonnetje! Zij bieden iedereen, ook werknemers met een arbeidsbeperking, de kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. We vroegen onze coaches wie zij graag een pluim geven. Zij noemden onder meer Maastricht University, in het bijzonder Jolanda Kemp.
Facilitaire diensten
Jolanda is teamleider van het Rapid Response Team dat zij zelf heeft opgezet. Het RRT staat klaar voor facilitaire diensten binnen de universiteit. Jolanda is gestart met een team dat werkzaamheden doet voor sanitair. Inmiddels is er een tweede team en deze mensen zijn verantwoordelijk voor het vullen van alle koffiemachines.
Intrinsieke motivatie voor inclusie
Al tijdens haar jeugd kwam Jolanda in aanraking met mensen met een beperking. Dit gaf haar toen al inspiratie, maar ze besefte later dat ze deze groep graag wilde helpen. Haar Rapid Response team bestaat dan ook volledig uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Leiderschap
Jolanda is teamleider. Maar, de leden van het Rapid Response Team krijgen extra ondersteuning ‘on the job’ van coaches van Jobstap: Janine Vijgen, Joyce van Kampen en Corrie Voncken. Janine vertelt: “Jolanda is altijd bereikbaar voor ons en haar team. Als er iets aan de hand is, gaat ze direct aan de slag om het op te lossen. Ze is positief en warm, maar geeft ook heel duidelijk grenzen aan. Dat werkt heel goed.”
Positief effect aan twee kanten
De teamleden krijgen een half jaar contract dat nog een keer kan worden verlengd. Na die verlenging wordt dit bij goed functioneren omgezet in een vast contract. “Dit gebeurt echt niet bij alle inclusieve werkgevers”, aldus Janine. “Maar Jolanda heeft daardoor heel gemotiveerde mensen in haar team, die zich verantwoordelijk voelen voor hun taken. Het valt op dat in het RRT minder ziekmeldingen zijn dan in het reguliere team. Terwijl de meeste werkgevers juist verwachten dat onze kandidaten zich snel en vaak ziekmelden.”
“Daarnaast geven de teamleden zelf aan dat zij door hun werkervaring in het RRT te weten komen wat zij in de toekomst willen doen. Het werk geeft hen meer zelfvertrouwen. Eén kandidaat is aan een opleiding begonnen en een tweede is doorgestroomd naar een andere functie binnen de universiteit.”
Dit is zo’n mooi voorbeeld van iemand die mensen een kans wil geven en hier zelf ook het initiatief voor heeft genomen. Jolanda verdient het dan ook om even in de schijnwerper te staan!
— Janine Vijgen, arbeidscoach
Aan de slag met inclusief werkgeven?
Wil jij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geven om mee te doen? Neem voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden contact op via info@jobstap.nl of 026-33 97 520.
Dit bericht heeft 0 reacties