skip to Main Content

Positief leiderschap voor een inclusieve arbeidsmarkt en mooie samenleving (deel 1)

Originele Bron: Wederzijds Werkt

Interviewster Christel Hebly van Wederzijds Werkt

“Vandaag ging ik in gesprek met Wouter van der Haar, regiomanager West bij Jobstap. Jobstap is een social enterprise, onderdeel van Jobstap Groep, en bestaat al 20 jaar. Deze landelijke organisatie begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar en in werk. In dit interview vertelt Wouter van der Haar meer over Jobstap, zijn rol binnen de organisatie en de manier waarop hij invulling geeft aan positief leiderschap.” (Christel Hebly, Wederzijds Werkt)

Waarom werk je bij Jobstap?

“Ik werk heel graag bij een bedrijf dat het verschil wil maken. Wij maken dat verschil voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ik geloof heel erg in een inclusieve arbeidsmarkt, niet omdat het moet of omdat er een Wet banenafspraak is, maar omdat we iedereen nodig hebben. Er gaat momenteel veel talent verloren; hoogopgeleiden met autisme, mensen met het syndroom van Down of een chronische fysieke beperking, mensen met een verstandelijke beperking of depressieklachten. Er staan nog velen aan de zijlijn. En ik zie het als mijn persoonlijke missie om de ‘BV Nederland’ te laten zien dat een veel groter deel van de beroepsbevolking gewoon kan werken. Alle hens aan dek wat mij betreft!”

Hoe helpt Jobstap mensen aan het werk?

“Alle mensen die nu nog aan de zijlijn staan, hebben baat bij een specifieke aanpak. Als organisatie proberen we daar wendbaar en creatief op in te spelen. Dit doen we allereerst door beren van de weg te halen. Wij zien namelijk dat een heleboel mensen waarvan gezegd wordt ‘we weten niet of die wel kunnen werken’, met de juiste begeleiding wél aan het werk kunnen. Zij hebben hun eigen talenten en voegen daarmee waarde toe. Vaak is het een kwestie van dingen anders inrichten en met elkaar in gesprek blijven. Onze mensen zijn er ontzettend goed in om die dialoog op gang te brengen.”

“Jobstap is onderdeel van Jobstap Groep en samen ontwikkelden we in de loop der jaren veel dienstverlening en producten, waarbij we merken dat het werkt voor kandidaten. We blijven innoveren voor inclusie. Onze 20 jaar lange kennis en ervaring vormt onze kracht. We stellen onszelf wel dagelijks de vraag: ‘sluit wat we doen nog steeds aan of kunnen we het anders, béter doen?”

Wouter van der Haar, regiomanager West bij Jobstap.

Ik zie het als mijn persoonlijke missie om de ‘BV Nederland’ te laten zien dat een veel groter deel van de beroepsbevolking gewoon kan werken. Alle hens aan dek wat mij betreft!”

Waar ben je het meest trots op?

“We zijn al 20 jaar actief om het UWV en ook gemeenten te ondersteunen bij het vinden van passend werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Een jaar of vijf geleden begonnen we met onze dienstverlening voor werkgevers. Er zijn zóveel voordelen te benoemen voor het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je creëert niet alleen meerwaarde in iemands leven als je diegene in jouw organisatie een kans geeft. Je verrijkt hiermee ook de eigen organisatie.”

“Wij ondersteunen zowel werkgever als werknemer en richten een traject samen in: van werving en selectie, draagvlaksessies en functiecreatie tot aan jobcoaching en advies. Vanuit het label Talent inclusief, onderdeel van Jobstap Groep, hebben we een groot aantal werkgevers geholpen met het structureel in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt/een beperking. Het label staat nu als een huis: bij een aantal grote werkgevers hebben we afgelopen jaar zo’n 15-20 mensen aan het werk geholpen. Dit laat zien dat het kan en dat maakt me trots.”

Zijn er ook dingen die niet lukken?

“Zeker, we werken in een grillige markt en moeten hard werken om quitte te draaien. Je ziet dat het aantal uur dat we krijgen voor een traject niet altijd toereikend is. Dat vraagt om een efficiënte en daadkrachtige houding: de juiste dingen góed doen. Hiervoor is kennis en ervaring nodig, maar ook actief management en onderling vertrouwen!”

Wat raakt jou persoonlijk in wat je met Jobstap bereikt?

“Ik vind het gewoon mooi om te zien dat een kandidaat die wij coachen na verloop van tijd een appartementje kan kopen, een relatie krijgt, financieel niet meer of minder afhankelijk is van een uitkering en dat soort dingen. Dat doet wat met een mens. Werk is veel belangrijker dan we soms denken. Daarin kan je het verschil maken voor mensen.”

Lees binnenkort deel 2 van dit interview, inclusief 10 tips voor positief leiderschap.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top