WERKEN MET AUTISME
In Nederland zijn er ruim 200.000 mensen met de diagnose ‘autisme’. Maar, het autismespectrum is breed. Zo heb je bijvoorbeeld PDD-NOS, klassiek autisme en Asperger. De meeste mensen met autisme hebben last van overprikkeling: prikkels komen ongehinderd binnen en worden langzamer verwerkt. Een kandidaat van ons zei ooit: ‘het verschil zit ‘m in de manier waarop ik informatie verwerk; die stroom loopt als een haarspeldbocht.“ In het algemeen zijn sociale situaties, communicatie en veranderingen lastig voor iemand met autisme. Op de werkvloer kunnen mensen met autisme zich erg onbegrepen en ongehoord voelen.
BEELD VAN AUTISME
Waar denk jij aan bij autisme? Mensen met autisme worden vaak verkeerd begrepen door gebrek aan kennis van autisme. Hierdoor kan het lastig zijn om passend werk te vinden én houden. Wij vergroten kennis van autisme binnen organisaties; dit levert wederzijds begrip op, minder miscommunicaties en prettigere samenwerking. In de praktijk zien we dat mensen met autisme vele talenten hebben, waarmee je een organisatie kunt verrijken.
AUTIPOWERS
Heb jij autisme? Dan herken je misschien één van de volgende talenten:
- Oog voor detail
- Nauwkeurig
- Gedreven
- Gefocust
- Specialistisch
- Technisch inzicht
- Loyaal Eerlijk
Steek die maar in je zak! Natuurlijk is iedereen uniek.
WERKNEMER MET AUTISME
Heb je een werknemer met autisme in dienst? Of denk je erover na om iemand met autisme aan te nemen? Er zijn tal van voordelen te benoemen voor jouw organisatie: meer diversiteit, een positieve bedrijfscultuur én betere resultaten. Als inclusief werkgever ben je maatschappelijk betrokken en kun je eenvoudiger voldoen aan aanbestedingseisen (Social Return) en wetgeving (Participatiewet).
TIPS VOOR WERKGEVERS
Wederzijds begrip is altijd belangrijk, extra bij iemand met autisme. Doe je voordeel met deze tips voor een prettige samenwerking!
- Bied kaders en structuur
- Wees geduldig
- Maak duidelijke afspraken
- Communiceer beknopt
- Creëer een prikkelarme werkomgeving
- Deel kennis binnen de organisatie
- Wijs een Buddy aan
DE ROL VAN EEN JOBCOACH
Bij Jobstap geloven we dat iedereen wil meedoen in de maatschappij. Iedereen wil zijn talenten inzetten en bouwen aan een toekomst met perspectief. De jobcoach van Jobstap ondersteunt zowel werknemer als werkgever bij het creëren van een passend, duurzaam dienstverband. Hij of zij maakt waar nodig de vertaalslag richting werknemer en werkgever en deelt advies & praktische tips. Kortom: een belangrijke schakel op de weg naar een duurzame samenwerking.
MEER WETEN?
Altijd in de buurt
Stichting Jobstap is landelijk actief. We hebben locaties door heel Nederland, zo zijn we altijd in de buurt! We maken een graag een afspraak op kantoor of een andere locatie.