skip to Main Content

Marlies’ Maatschappelijke Deelname

Waar te beginnen?

Via onze partner UWV kregen we een nieuw modulair traject Bevorderen Maatschappelijke Deelname aangemeld. Marlies, de desbetreffende cliënt, was erg gemotiveerd om na 8 jaar weer aan de slag te gaan, maar de stap naar werk leek te groot. Ze wist niet goed waar te beginnen. De afgelopen jaren had ze thuis voor haar 2 kinderen gezorgd. Ze had eigenlijk weinig sociale contacten en raakte steeds meer geïsoleerd.

Maatschappelijke Deelname

Dit najaar kwam ze in een modulair traject Bevorderen Maatschappelijke Deelname bij Catharine Stikvoort, arbeidscoach bij Jobstap in de regio Breda. Al tijdens het eerste gesprek bleek dat Marlies veel beren op de weg zag als het ging over de combinatie werk en privé. Ze had geen opvang voor haar jongste en moest de oudste ook gewoon van school brengen en halen. Financieel kon ze er geen kosten bij hebben; er waren schulden genoeg. Met de arbeidsdeskundige van UWV sprak ze af dat iedere stap er weer één was. Dit kon zo simpel zijn als de gemeente of haar zus bellen over opvangmogelijkheden.

Ze blijft verrassen

De situatie ontwikkelde snel: Marlies haar zoontje gaat ondertussen 2 hele dagen naar de opvang. Hier ging wel een (emotioneel) traject aan vooraf. In eerste instantie was het een enorme meevaller dat Marlies recht bleek te hebben op toeslag. Ze nam zelf contact op met de bewindvoerder en plande een afspraak in bij het verblijf. Toen ze samen met Catharine ging kijken bleek ze het toch wel een hele moeilijke stap te vinden: ‘dit ga ik niet doen, zo bij de deur afleveren.’ Later verraste ze Catharine met een inschrijving. Als overblijfmoeder blijft ze ook dicht bij haar oudste én doet ze werkervaring op: ze is onder de mensen, neemt deel aan vergaderingen én ontvangt een vergoeding.

Modulair traject Maatschappelijke Deelname Jobstap

Balans houden

Catharine vindt het belangrijk om Marlies in dit traject Bevorderen Maatschappelijke Deelname enerzijds te stimuleren en complimenteren. Marlies neemt mooie initiatieven; zo stemde ze zelf met de bewindvoerder af dat ze rijlessen mag gaan nemen in januari. Catherine helpt haar dan met de theorie. Anderzijds is het belangrijk om balans te houden en niet teveel stappen tegelijk te zetten. Zo meldde Marlies zich laatst ziek voor een vergadering, waar ze zich vervolgens schuldig over voelde. Samen met Catharine dacht ze na over een oplossing: notulen vragen en achteraf alsnog input leveren.

Toekomstwensen

Catherine en Marlies denken ook na over de toekomst, dat werkt motiverend. Het zou leuk zijn als Marlies op den duur meer leiding en initiatief durft te nemen ín het werk. Ze brainstormden al over een leuk groepsspel voor de kinderen tijdens de pauze. Daarnaast is het belangrijk dat Marlies ontdekt wie zij is naast het moeder-zijn. Waar liggen haar andere kwaliteiten? Voor nu is het vooral mooi om te zien dat Marlies geniet als de kinderen genieten.

“Het is leuk om te zien hoe Marlies in eerste instantie spanning en weerstand laat zien bij het zetten van nieuwe stappen, om vervolgens iedereen te verrassen door plots actie te ondernemen. Marlies heeft in de 3 maanden dat ik haar nu begeleid al meerdere succeservaringen opgedaan. Ze toont initiatief, heeft haar vrijwilligersbaan als overblijfmoeder zelf geregeld en neemt deel aan vergaderingen.”

Catharine Stikvoort, arbeidscoach bij Jobstap

Impact voor inclusie

Bij Jobstap gaan we samen aan het werk, met cliënten, UWV, werkgevers, onderwijsinstellingen en andere partijen, om zo die inclusieve voetafdruk in Nederland te vergroten. Benieuwd naar onze diensten en impact? Samenwerken?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top