Kwaliteit op de route naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt
We staan erom bekend die stap extra te zetten om te zorgen voor stabiliteit op verschillende leefgebieden van een kandidaat. Door kwaliteit te borgen in ons organisatiemodel en onze werkwijze, realiseren we zorgvuldigheid en maatwerk voor zowel kandidaat, als werkgever en opdrachtgever. In dit artikel lichten we toe hoe we dit aanpakken.
Bekijk ook onze praatplaat ‘Route naar gelijke kansen op de Arbeidsmarkt’ voor een visuele toelichting op onze manier van kwaliteit borgen.
Start: een persoonlijk intakegesprek
We starten ieder traject met een intakegesprek, met als doel om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de specifieke begeleidingsbehoefte van de kandidaat. Deze koppelen we aan een haalbaar en realistisch eindresultaat. Om zorgvuldig in te kunnen schatten welke re-integratiedienst aansluit bij de begeleidingsbehoefte, hebben we voor onze coaches twee ondersteunende tools ontwikkeld: de Checklist Intake en het Intakeschema. Hierin staan onder meer vragen die gesteld kunnen worden tijdens de intake om een zo volledig mogelijk beeld van de begeleidingsbehoefte te vormen.
Een zorgvuldig en volledig re-integratieplan
Alle informatie uit het intakegesprek verwerken we in het re-integratieplan: de huidige arbeidsmarktpositie van de kandidaat, gewenste ontwikkeling, de omgeving, belastbaarheid en ook kansen op de arbeidsmarkt. We gaan dieper in op de blokkades: waardoor komt de kandidaat niet verder in het (werkende) leven? Deze blokkades, bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, leiden vaak tot op het vlak van persoonlijke effectiviteit en/of mentale weerbaarheid, zoals het opbouwen van een positief zelfbeeld. We omschrijven de interventies die we inzetten om hierin te ontwikkelen, zoals: een kwaliteitenspel, wandelcoaching of zelfbeoordelingslijst. Kortom: in het re-integratieplan omschrijven we op heldere wijze onze dienstverlening gekoppeld aan de begeleidingsbehoefte en het gewenste eindresultaat.
Een mooi hulpmiddel: het Inspiratieoverzicht!
Om te bepalen welke interventies we kunnen inzetten bij de specifieke ontwikkelpunten van de kandidaat, vormt het Inspiratieoverzicht een mooi hulpmiddel. Aan de hand van dit overzicht is de coach in staat om zonder toeters en bellen, transparant en duidelijk toe te lichten hoe we het traject vormgeven om tot een optimale uitkomst te komen voor de kandidaat. Voor iedere kandidaat, in elke participatiefase, aansluitend bij een re-integratiedienst óf Persoonlijke Ondersteuning (PO). Het beoogde doel wordt hiermee haalbaar en realiseerbaar gemaakt. Door onze keuzes op deze manier te communiceren, managen we verwachtingen rondom het traject bij zowel kandidaat als opdrachtgever.
Het Inspiratieoverzicht bestaat uit een overzicht van in te zetten tools ten behoeve van ontwikkeling op de volgende vlakken:
- Uitdagingen in persoonlijke effectiviteit / mentale weerbaarheid
- In beeld brengen arbeidsmarktpositie
- Uitdagingen in werknemersvaardigheden
Klik hier voor een PDF met inkijkjes uit het Inspiratieoverzicht
Begeleiding op z’n Jobstaps
Hoe gaan we vervolgens te werk in de praktijk? Onze werkwijze is gericht op de zelfredzaamheid van de kandidaat. We focussen op de talenten van een kandidaat en zien een ondersteuningsbehoefte juist als kans om verder te ontwikkelen. Onze coaches handelen bewust bekwaam aan de hand van methodieken als supported employment, oplossingsgericht coachen en Acceptance en Commitment Therapy (ACT). Bij oplossingsgerichte coaching gaan we op zoek naar hulpbronnen waar de kandidaat al over beschikt. Tijdens de coaching bieden we diverse tools aan die passen bij de ontwikkelpunten van de kandidaat. In het algemeen stimuleren we kandidaten zoveel mogelijk om eigen regie te nemen in hun (werkende) leven.
Aan de slag met: Werkboek op naar de Arbeidsmarkt!
Voor kandidaten die toe zijn aan de stap richting arbeidsmarkt hebben we het werkboek ‘Op naar de Arbeidsmarkt’ ontwikkeld. Aan de hand van dit werkboek gaan kandidaten zelfstandig en indien gewenst met ondersteuning van hun coach aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld door hun kwaliteiten, drijfveren, werk- en persoonlijke waarden te onderzoeken. Hierdoor kan er een betere match worden gemaakt tussen kandidaat en werkgever / functie. Aan de hand van inzichten die hieruit voortkomen kan de coach nóg gerichter ondersteunen. Voor de sollicitatiefase biedt het werkboek tips, tools en handvatten waarmee de kandidaat aan de slag kan. Het werkboek is verdeeld in twee thema’s: persoonlijke eigenschappen en solliciteren. Je kunt hier de items uitpakken die voor jouw traject relevant zijn.
Klik hier voor een PDF met inkijkjes uit het werkboek
Een huis vol specialisten
Wij hebben gespecialiseerde coaches in huis die Noloc-gecertificeerd zijn en in ACT-coaching getraind. Daarnaast hebben wij ook ervaringsdeskundige coaches in huis. Vanuit ruim 25 jaar kennis en expertise bijten zij zich vast in complexe trajecten op iedere trede van de participatieladder. Onze coaches steken hun nek uit voor kandidaten, ze denken in kansen en mogelijkheden en doen dit met oog voor alle leefgebieden. Ieder Jobstap team heeft een ‘kennishouder methodisch coachen’ in huis die ervoor zorgt dat alle teamleden over actuele kennis beschikken als het gaat over verdiepende coachingsmethodieken en tools voor (complexe) praktijkcasuïstiek.
Aandacht voor groei
Voorafgaand aan een traject worden ontwikkelpunten in kaart gebracht. Gaandeweg een traject zal blijken hoe de kandidaat zich op deze punten ontwikkelt. In de begeleiding stimuleren we kandidaten continu om zich verder te ontwikkelen; we benoemen wat goed gaat, geven complimenten en een flinke dosis positieve energie. Hoe iemand is gegroeid, in relatie tot de ontwikkelpunten en het beoogde doel, proberen we zo goed mogelijk te vangen in een eindrapportage. Hoe zit iemand er nu bij? Zien we meer vreugde, meer zelfwaardering? We verbinden een conclusie aan het resultaat dat we zien, wat leidt tot een logisch vervolgadvies. Is er nog ondersteuning nodig? Dan laten wij de kandidaat niet los tot waar dat mogelijk is in zijn/haar participatie. Zijn we niet meer nodig? Dan is dat natuurlijk ook het vieren waard. Ook na afronding van een traject proberen we de drempel naar contact laag te houden voor de kandidaat, werkgever en opdrachtgever.
Samen aan het werk
We ondersteunen kandidaten om orde en structuur terug te krijgen op diverse leefgebieden, zodat de blokkades die voor stagnatie op het vlak ‘werk’ zorgen, kunnen worden opgeheven. We bouwen aan een stevige relatie tussen de coach, kandidaat en werkgever. Daarnaast werken we het liefst samen met andere betrokken partijen uit bijvoorbeeld de curatieve sector, schuldhulpverlening en woonbegeleiding. Waar nodig betrekken we andere belangrijke spelers, zoals de ouders. We vinden het belangrijk om samen aan het werk te gaan aan de hand van up-to-date kennis. Vanuit Jobstap delen we actief kennis tijdens onder meer inclusieve trainingen voor werkgevers en opdrachtgevers. Hierbij kun je denken aan een training neurodiversiteit, auditieve diversiteit en werkbegeleiding.
Tevreden klanten
We vinden het belangrijk om feedback te krijgen op onze dienstverlening, zodat we de kwaliteit hoog kunnen houden. Jaarlijks meten we met behulp van een onafhankelijk bureau de tevredenheid van kandidaten en werkgevers, wat leidde tot een actuele tevredenheid van 8,3 (werkgevers) en 8,7 (kandidaten). Ook UWV meet de kwaliteit van dienstverlening van de verschillende re-integratie- en jobcoachorganisaties die in opdracht van hen trajecten uitvoeren. Uit hun metingen blijkt Jobstap op ieder traject bovengemiddeld te scoren.
Altijd in de buurt
Heb je een vraag over onze organisatie of dienstverlening? Schroom nooit om contact op te nemen met onze Frontoffice of jouw contactpersoon bij Jobstap. Met vestigingen en coaches door heel het land, zijn we altijd in de buurt.
Gaan we samen kwalitatief aan het werk voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt?
Dit bericht heeft 0 reacties