ALLEEN SAMEN KRIJGEN WE IEDEREEN AAN HET WERK
Een terugblik
Vanuit mijn ondertussen efficiënt ingerichte thuiskantoor in Arnhem kijk ik terug op een bijzonder jaar. Een jaar waarin niets hetzelfde was en wij met elkaar wat ontredderd nieuwe wegen moesten vinden om de dienstverlening voor onze cliënten op orde te houden. In januari stonden we met de groep startklaar om vol gas te geven op onze missie. Het eerste kwartaal was nog niet voorbij of corona daalde neer over het land. Opeens stonden thuis en werk in het teken van de vraag: ‘hoe blijven we gezond?’
Met de hele Jobstap Groep streven wij jaar in jaar uit naar een meer inclusieve samenleving. Een samenleving waarin jongeren en jongvolwassenen met een arbeidsbeperking onder begeleiding van onze coaches steeds meer kans maken op het vinden en behouden van duurzaam werk. Deze missie is ons op het lijf geschreven en net zo hardnekkig aanwezig als het coronavirus dat haar intrede deed in de samenleving. Corona deed onze rijnlandse organisatiewaarden, ons vakmanschap, zelfs opbloeien.
Ook in tijden als deze, waarin het werk van onze coaches bemoeilijkt wordt, en dat terwijl cliënten hun ondersteuning zó goed kunnen gebruiken, blijft er sprake van betrokkenheid en verbinding. Niet alleen tussen coach en cliënt, maar ook met opdrachtgevers als UWV die bleven vertrouwen op onze kwaliteit. Wanneer face-to-face ontmoetingen uitgesloten waren, vonden we samen nieuwe manieren om in contact te blijven: al wandelend, beeldbellend en whatsappend vierden wij ook dit jaar succesverhalen.
Wat ik dit jaar heb gezien, de manier waarop we gezamenlijk met collega’s, cliënten, werkgevers en partners de schouders eronder zetten, dat raakt me. Daar ben ik stil van. Dat getuigd van een sterk staaltje veerkracht. Maar we zijn er nog niet: de impact van het coronavirus is enorm en zal ons ook komend jaar blijven uitdagen. Ik hoop dat we elkaar ook komend jaar blijven vinden en ik wens iedereen die dit leest vooral een gezond 2021 toe.
Ton van Trienen, bestuurder Jobstap Groep
SUCCESVOLLE COACHVERHALEN DIE RAKEN
Om de vervelende gevolgen van de coronacrisis in 2020 van ons af te schudden en de nadruk te leggen op wat wél is gelukt en dus ook kan in 2021, delen wij graag een verzameling inspirerende en succesvolle coachverhalen uit de praktijk. We willen onze kandidaten bedanken voor het vertrouwen, partners voor de fijne samenwerking en werkgevers voor het openzetten van hun deuren.
YANA'S PARTICIPATIE INTERVENTIE
Na een vervelende relatiebreuk verhuisde Yana terug naar Sittard. Spannend, want ze maakte er verschillende negatieve ervaringen mee. Een goede beslissing? Geleid door haar lage zelfbeeld had ze in het verleden wel vaker de verkeerde keuzes gemaakt. Door te verhuizen én starten met een modulair traject via UWV hoopte ze weer iets om handen te hebben in het leven. Ze wil nut hebben.
MARLIES' MAATSCHAPPELIJKE DEELNAME
Via onze partner UWV kregen we een nieuw traject aangemeld. Marlies, de desbetreffende cliënt, was erg gemotiveerd om na 8 jaar weer aan de slag te gaan, maar de stap naar werk leek te groot. Ze wist niet goed waar te beginnen. De afgelopen jaren had ze thuis voor haar 2 kinderen gezorgd. Ze had eigenlijk weinig sociale contacten en raakte steeds meer geïsoleerd. Samen met arbeidscoach Catharine Stikvoort ging ze aan de slag.
KIEZEN VOOR WERKFIT MAKEN OF MODULAIR?
Wanneer een Werkfit traject voor de hand ligt, bedenk ik altijd eerst: ‘is dit wel een Werkfit traject of past een modulair traject beter?’ Modulaire dienstverlening is relatief nieuw, voor zowel Jobstap als UWV. Annet Sevink vertelt over het traject dat ze dit jaar kreeg aangemeld via UWV. Zoals altijd wilde ze eerst het net ophalen bij zowel cliënt als UWV, voordat ze besloot welk type traject geschikt was. Ze adviseerde uiteindelijk een Praktijkassessment.
FLORIANS WERKFIT VERHAAL
Florian kwam in 2016 vanuit het VSO bij Jobstap in een Werkfit traject. Hij had destijds een werkervaringsplek bij een logistiek bedrijf, waar hij helaas geen contract kon krijgen. Zijn situatie was best ingewikkeld: hij had een indicatie Wajong 2015, terwijl hij eigenlijk thuishoorde in de sociale werkvoorziening (WSW). Zijn enige andere optie was dagbesteding, maar daarin zou hij niet voldoende uitdaging vinden.
EXTRA HULP OP SCHOOL
Stel, je bent werkzaam als arbeidsdeskundige bij UWV. Dan bepaal jij wat nodig is om het arbeidsvermogen duurzaam in de praktijk te benutten, rekening houdend met de beperkingen van een klant. Anita de Beer is zo’n arbeidsdeskundige die vindt dat talenten niet onbenut mogen blijven. Zij benaderde arbeidscoach Marguerite Glaser van Jobstap en al snel opende zich een deur bij PENTA Bahûrim in Brielle. Op naar de 25000 schreef er een verhaal over!
DE MEERWAARDE ALS COACH
Robert is 27 jaar en sinds augustus 2019 op contractbasis werkzaam bij de FIOD in Arnhem. Normaliter werkt hij 5 dagen per week op kantoor. Sinds medio maart werkt hij echter voornamelijk vanuit huis. Er veranderde veel dit jaar: naast corona en zijn opleiding is hij eind maart op zichzelf gaan wonen en verhuisd naar een andere plek. Het geeft mij veel voldoening om te ervaren dat ik als coach, zeker in deze periode, het verschil kan maken.
KANDIDATEN AANMELDEN?
Zullen we samen meer succesverhalen schrijven? Meld jouw kandidaten aan voor een Praktijkassessment of ander (modulair) traject bij Jobstap via aanmeldingen@jobstap.nl / 026-33 97 520. Dan gaan we ook in 2021 samen aan het werk, voor een inclusieve arbeidsmarkt.
ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF
Werk jij bij UWV als arbeidsdeskundige? Gemeenteconsulent? Coach? We voeden je graag met meer mooie verhalen. Zullen we je op de hoogte houden van kansen op het gebied van inclusie & arbeidsparticipatie voor jouw functie, organisatie en regio? Ontvang ieder kwartaal een update!
ALTIJD IN DE BUURT
Jobstap is landelijk actief. We hebben daarom locaties door heel Nederland. Zo zijn we altijd dicht bij u in de buurt. Op de kaart ziet u de steden waar wij een kantoor hebben. Is er bij u in de buurt geen kantoor? Geen probleem, onze coaches komen graag naar u toe.