Samen aan het werk voor een inclusief werkklimaat: Jobstap en de NS
De kracht van diversiteit en inclusiviteit
In de dynamische wereld van vandaag wordt de kracht van diversiteit en inclusiviteit steeds meer erkend als essentieel element voor een succesvolle organisatie. Het zijn precies de thema’s waarmee Jobstap en de Nederlandse Spoorwegen (NS) zich bezighouden in de praktijk. De focus ligt hierbij op het praktisch ondersteunen van een brede groep NS-medewerkers met een arbeidsuitdaging, zodat zij duurzaam aan het werk blijven. Hoe ziet de rol van de jobcoach eruit in deze samenwerking?
Onwetendheid vaak de boosdoener
De samenwerking begon enkele jaren geleden op projectbasis, maar is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende partnership die ervoor zorgt dat medewerkers van de NS plezierig aan het werk blijven. Demelza Tas, jobcoach bij Jobstap in de regio Noord-Holland, vervult een sleutelrol in deze samenwerking. Iedere medewerker die baat kan hebben bij jobcoaching, komt via de HR-manager, leidinggevende of recruiter participatiebanen, bij Demelza terecht voor een intakegesprek. “We begeleiden bij de NS best wat kandidaten die op latere leeftijd bijvoorbeeld de diagnose ‘autisme’ kregen. Onwetendheid in de werkomgeving kan leiden tot onbegrip en miscommunicaties, wat de resultaten en het werkplezier in een team niet ten goede komt. Het mooie is: educatie en vaak eenvoudige werkplekaanpassingen kunnen de werkvloer al transformeren naar een inclusieve omgeving waar men prettig met elkaar samenwerkt.”
Coaching on the job: een teaminspanning
Het aantal NS-medewerkers in begeleiding groeide, waardoor er vanuit Jobstap steeds meer coaches aanhaakten. Het team werd uitgebreid met onder meer Robin van Zaal, Catharine Stikvoort en Peter Vankan. Deze coaches zijn actief in verschillende regio’s en bieden ondersteuning aan een diverse groep medewerkers, variërend van klantcontactmedewerkers tot IT-professionals en huismeesters. Zij kunnen de ondersteuning goed gebruiken, omdat ze bijvoorbeeld worstelen met klachten door post-COVID, een burn-out of ADHD. In 2023 voerde Demelza met 36 kandidaten een intakegesprek. Hiervan zijn dertig kandidaten gestart met de jobcoaching. Op dit moment hebben we 26 kandidaten in begeleiding.
Lijkt het jou leuk om bij de NS te werken? Er staat een (participatie)vacature open voor de functie van Huismeester. Lees meer via werkenbijns.nl.
Praktische en methodische coaching
Een belangrijk aspect van de ondersteuning die Jobstap biedt, is de praktische begeleiding op de werkvloer, in het werk zelf en het contact met leidinggevende en collega’s. Tijdens de coaching passen de coaches verschillende methodieken en tools toe. Demelza: “een kandidaat zei laatst tegen me: ‘ik heb het niet eens door als ik teveel prikkels binnenkrijg, ik merk het pas als ik al overprikkeld bén!’. In zo’n geval kan de ‘gevoelsthermometer’ uitkomst bieden. Aan de hand van deze tool kun je bewust stilstaan bij de sensaties of gedachten die voorafgingen aan het signaleren van overprikkeling. Hoe kun je dit voortaan herkennen bij jezelf?”
Kennis en begrip binnen teams vergroten
Vanuit Jobstap Educatyf, de opleidingspoot van Jobstap Groep, organiseerden we recent een kennissessies over autisme binnen één van de NS-teams. In een ander team verzorgden we de training Neurodiversiteit. Er werd positief gereageerd door deelnemers; het leidde direct al tot meer begrip en openheid over deze thema’s in het team. Naast dat we training en jobcoaching inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen prettig werkt bij de NS, denken we vanuit Jobstap ook mee over allerhande vragen vanuit het management. Denk hierbij aan vragen over de inzetbaarheid van medewerkers, het vergroten van werkplezier en het voeren van lastige gesprekken.
Toekomstige groei en veerkracht
Het contact tussen Jobstap en de NS wordt gekenmerkt door een positieve en professionele samenwerking, waarbij beide partijen streven naar voortdurende ontwikkeling. De samenwerking tussen Jobstap en de NS laat in de praktijk zien hoe groei op het gebied van diversiteit en inclusiviteit niet alleen kan leiden tot een positief werkklimaat, maar ook kan bijdragen aan succesvolle teams en daarmee een veerkrachtige organisatie. Ook de komende jaren streven we ernaar om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een fijne en passende werkplek te bieden bij de NS.
Bekijk ons impactoverzicht 2024 en krijg beter beeld bij de impact die we samen met partners maken.
Dit bericht heeft 0 reacties