skip to Main Content

Jobcoach voor mensen met een auditieve beperking

Miriam Berentschot over haar rol als coach auditief

Jobcoach was Miriam al, maar hoe word je jobcoach voor mensen met een auditieve beperking? Onder een auditieve beperking verstaan we niet alleen mensen die doof zijn, maar ook bijvoorbeeld slechthorenden, plotdoven, tinnitus, mensen met een cochleair implantaat. Miriam vertelt: “Van jongs af aan was ik geïntrigeerd door het feit dat dove mensen met hun handen konden praten en elkaar op die manier verhalen kunnen vertellen. Ik heb altijd de wens gehad om hier meer over te leren. In de loop der jaren verdween die gedachte naar de achtergrond, hoewel ik er nog steeds af en toe aan dacht.”

Cursus gebarentaal

“Uiteindelijk heb ik 2019, nog voor de coronapandemie, de stoute schoenen aangetrokken en ben ik gestart met een basiscursus gebarentaal. Drie maanden lang, iedere week twee uur les. Ik wist niet dat je zo’n spierpijn in je vingers kon hebben! Zoals bij iedere taal duurt het even voordat je het onder de knie hebt en inclusief het grammaticale gedeelte is het behoorlijk lastig.”

Team auditief

“Vanaf begin 2021 loop ik maandelijkse een dag mee met onze ervaren auditief coach Leo Bruggeman. Ik maak ik nu ook deel uit van team auditief, dat nu bestaat uit: Leo Bruggeman, Gineke de Witt, Moniek van de Wetering en ik. In oktober heb ik mijn eerste dove kandidaat geplaatst bij Post NL als postbezorger. Het werk past haar goed en ze heeft het erg naar haar zin. Ik ben supertrots dat ik als jobcoach nu ook dove mensen aan een baan kan helpen.”

Meer bekendheid

“Er is nog weinig bekend over de dovencultuur in de samenleving. Wist je bijvoorbeeld dat gebarentaal een officiële taal is sinds juli 2021? Wij hopen als team bij te kunnen dragen aan meer bekendheid over auditieve beperkingen en de belemmeringen die deze mensen ervaren, maar vooral de kansen die zij hebben op de arbeidsmarkt. Zeker met de huidige personeelstekorten!”

Ook een jobcoach nodig?

Wil je meer weten over ons team auditief? Kijk dan op onze website wat Jobstap voor jou kan doen. Je kunt ons natuurlijk ook bellen op 026-33 97 520 of mailen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top