skip to Main Content

Hogeschool Inholland & Jobstap geven succesvol invulling aan Wet Banenafspraak.

Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duurzame arbeidsplaats te bieden, gingen Hogeschool Inholland en Social Enterprise Jobstap drie jaar geleden de samenwerking aan. Inmiddels zijn er zo’n 25 nieuwe collega’s aan het werk op verschillende Inholland-vestigingen en worden er meer arbeidsplaatsen gecreëerd. Dit leidt onder meer tot diversiteit op de werkvloer. Reden genoeg om deze innovatieve samenwerking te verlengen.

Marguérite Glaser (Jobstap) Ronald Paalvast (Mobiliteit Centrum Inholland) gaan voor verlenging van de samenwerking.

Structureel invulling geven aan Wet Banenafspraak

Met de samenwerking, die nu voor een jaar wordt verlengd, geven Inholland en Jobstap structureel invulling aan de Wet Banenafspraak. “Wat vanuit Zestor begon als een eenmalig project van het stimuleringsfonds Ruim baan voor participatie, groeide uit tot een samenwerking met perspectief”, vertelt Wouter van der Haar, regiomanager West bij Jobstap. “Inholland liep rond met de vraag: Hoe kunnen we structureel invulling geven aan deze wet? Maar ook: Hoe kunnen we inclusieplannen in het kader van gestelde doelen effectief implementeren? Bij Jobstap denken we graag mee op strategisch niveau, maar zijn we ook erg van de praktische oplossingen.”

Duurzame arbeidsplaatsen op alle Inholland locaties

Na draagvlaksessies en functiecreatie zijn er inmiddels met succes nieuwe collega’s aan de slag gegaan op vrijwel alle Inholland­-locaties door het land. Jobstap gaat hierbij altijd uit van talenten en mogelijkheden. Wouter van der Haar: “We matchen nauwkeurig en coachen deze werknemers on the job. Ook krijgen ze bij Inholland een persoonlijke werkbegeleider die door Jobstap Educatyf wordt getraind. Vier van de nieuwe medewerkers zijn nu in vaste dienst.”

Succesverhalen van werknemers Eric en Levina

Eric Seerden is één van de werknemers die een vast contract kreeg. “Na al mijn vertrouwen kwijt te zijn geraakt kwam ik uiteindelijk in contact met Jobstap. Samen reageerden we op de vacature voor assistent conciërge bij Inholland en al snel nodigden ze me uit voor een gesprek in Alkmaar. Er was een klik, waar ik tot op de dag van vandaag dolblij mee ben. Het bleek een goede keuze, want na twee jaar heb ik nu een vast contract.”

Jobcoach Joyce Wick van Jobstap vertelt over haar kandidaat Levina den Ouden, die vorig jaar september startte als medewerker in het restaurant bij Inholland in Delft. “Ze heeft het erg naar haar zin in deze functie en is voor haar collega’s een waardevolle kracht. Ondanks de wisselingen in het team stelt zij zich flexibel en positief op. Niet voor niets is haar contract met een jaar verlengd! Soms valt iemand helaas uit op werk; Levina zit momenteel met een ernstige blessure thuis – ze wordt gemist en vindt het zelf maar niks. Ze is veel liever aan het werk, onder de mensen.”

“Ze is veel liever aan het werk, onder de mensen” (Joyce Wick).

Mobiliteit Centrum Inholland

Vanuit het Mobiliteit Centrum van Inholland, verantwoordelijk voor de coördinatie en dus de plaatsing van collega’s als Eric en Levina, ziet mobiliteitsadviseur Ronald Paalvast hoeveel commitment er is binnen de hogeschool. “Het vergt veel tijd en geduld om deze medewerkers in te werken en verder te begeleiden, maar het uiteindelijke resultaat is positief.” Ronald is dan ook erg trots op de inzet van collega’s die deze medewerkers begeleiden. “Vanuit het Mobiliteit Centrum en het Service Center ondersteunen en faciliteren wij onze collega’s zoveel als mogelijk.”

Ronald: “Uiteindelijk is het samenspel tussen medewerker, werkbegeleider en jobcoach de succesfactor! Daarnaast sturen wij aan op een goede match aan de voorkant van het proces. Vanaf de eerste kennismaking is de jobcoach betrokken bij de sollicitant. Daarbij kent de jobcoach de afdeling waar de medewerker komt te werken goed.”

Voordelen van medewerkers uit de doelgroep

Ook Marguérite Glaser, projectleider vanuit Jobstap, is trots: “Het is echt gelukt om te laten zien dat mensen uit de doelgroep veel taken kunnen oppakken. Ze ontzorgen hierdoor andere collega’s en dragen bij aan meer diversiteit op de werkvloer. Door mensen uit de doelgroep in dienst te nemen, draag je als organisatie een steentje bij aan een inclusieve arbeidsmarkt. Succesverhalen zoals die van Eric en Levina maken dat ook andere afdelingen binnen Inholland meebewegen.”

Ronald vult aan: ”We hebben een goede start gemaakt maar we zijn er nog niet. Op dit moment zijn er met name binnen de stafdiensten en de Inholland Serviceorganisatie functies ingevuld. In 2020 gaan we meer inzetten op functies dicht op het onderwijs.”

Naar 48 banen in 2022

In de komende periode willen Jobstap en Inholland de nieuwe werkrelaties bestendigen en verduurzamen. Het streven is om acht extra banen te creëren per jaar, wat betekent dat er in 2022 maar liefst 48 mensen uit de doelgroep aan de slag zijn bij Inholland.

Marguérite: “In deze samenwerking bundelen we krachten, ook met collega’s van andere labels die onder Jobstap Groep vallen. Zo hebben we een trainingspoot Jobstap Educatyf en een adviestak Talent Inclusief. Dit stelt ons in staat om snel te schakelen en resultaat te boeken. Samen aan het werk voor een inclusieve arbeidsmarkt en mooie maatschappij! Hopelijk vormt Inholland een voorbeeld voor andere organisaties die structureel invulling willen geven aan Wet Banenafspraak.”

Wat kan jij betekenen?

Wil jij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geven om mee te doen? Neem voor de mogelijkheden contact op via info@jobstap.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top