skip to Main Content

Hoe ziet het contact tussen Jobstap en UWV eruit?

Samenwerking UWV en Jobstap in Amersfoort

Jobstap en UWV werken al ruim 20 jaar samen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Beide  organisaties doen dit vanuit verschillende regio’s door het hele land. UWV verwijst kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt door naar Jobstap voor de begeleiding naar en/of in werk. Hoe ziet het contact tussen een Adviseur Werk van UWV WERKbedrijf en een jobcoach van Jobstap eruit? Welk gezamenlijke doel streven zij na? Lucien Buyl ( Adviseur Werk regio Amersfoort) vertelt.

Hoe kunnen we iemand op de juiste plek krijgen, zodat die duurzaam deel kan uitmaken van de arbeidsmarkt? (Lucien Buyl)

Adviseur Werk bij UWV WERKbedrijf

Lucien Buyl is Adviseur Werk bij UWV WERKbedrijf in Amersfoort. Wat houdt deze functie precies in? Lucien praat gepassioneerd over zijn werk en licht dit graag toe: “Als Adviseur Werk vang je WIA-kandidaten op die worden aangemeld bij UWV. Zij zijn net opnieuw beoordeeld door een arbeidsdeskundige en een verzekeringsarts, om te kijken of er sprake is van arbeidsvermogen. Met hun rapportages bij de hand, voer ik eerst een intakegesprek met de kandidaat. Ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen: voorgeschiedenis, huidige situatie en verwachtingen. Ook probeer ik te achterhalen hoe een kandidaat erin staat: na 2 jaar ziek-zijn is er volgens een arts sprake van arbeidsvermogen, maar is de kandidaat het hiermee eens? Waar staat iemand in het ziekte- en herstelproces? De hoeveelste contactpersoon ben ik? Soms kun je na de intake vrij snel vervolgstappen zetten en soms moet je eerst een vertrouwensband opbouwen. Bij vervolgstappen kun je denken aan verder onderzoek naar iemands interesses en kwaliteiten, passende mogelijkheden op de arbeidsmarkt, coachgesprekken en werkervaring. Hiervoor schakel ik een re-integratiebedrijf in.

Welk re-integratiebedrijf past bij de kandidaat?

Lucien geeft aan dat hij tijdens het intakegesprek veel informatie verzamelt over een kandidaat. Voor het vervolgtraject zet hij een re-integratiebedrijf in. Maar welk bedrijf? “Eigenlijk kijk ik niet zo zeer naar een geschikt bedrijf, maar naar een coach in de regio waar ik goede ervaring mee heb. Iemand waarmee ik snel kan schakelen. Ik vind vertrouwen in de coach heel belangrijk, tenslotte geef ik de kandidaat ‘uit handen’ en wil ik zeker weten dat die op de juiste plek zit. Ik waardeer het enorm dat coaches van Jobstap mij, naast de procedurele contactmomenten, ook tussendoor op de hoogte houden middels een belletje, appje of mailtje. De communicatie is open en eerlijk. Daarnaast biedt het brede regionale netwerk van Jobstap meerwaarde.”“Het is trouwens niet altijd zo dat ik een re-integratiebedrijf uitkies voor de kandidaat. Vaak maak ik een voorselectie van 3 bedrijven en laat ik de kandidaat zelf een keuze maken aan de hand van klikgesprekken. Dat geeft de kandidaat naast zeggenschap ook vertrouwen in het eigen re-integratieproces.”

Kaj koos voor Jobstap

Om een beter beeld te krijgen van de manier waarop een Adviseur Werk van UWV WERKbedrijf en een jobcoach van Jobstap de handen ineenslaan, bespreken we een casus. Lucien vertelt over het traject van Kaj (dit is een gefingeerde naam).

“Kaj ontvangt een Wajong-uitkering. ‘Ik moet aan het werk’, gaf hij vanaf het begin aan. Maar hij wist niet goed wat hij wilde. Hij werkte voorheen in de administratie, maar werd in deze functie overvraagd. Hij overschatte zichzelf regelmatig, kwam zijn afspraken niet na en had last van een verstoord dag- en nachtritme. Daarom maakten we een pas op de plaats. Eerst maar eens kijken wat hij wél zou willen en kunnen. Ineens bedacht hij dat hij fietsmonteur wilde worden! Maar hij stond er niet bij stil wat dit precies betekende in de praktijk. De maand erna wilde hij een groene baan. In een werkervaringsplek kon hij van verschillende functies en branches proeven. Telkens trok hij dezelfde conclusie: ‘dit is het niet’. Zijn Werkfittraject werd verlengd. Zijn coach kwam met een idee: waarom geen werkervaring opdoen bij bekenden? Kaj startte met een stage in de horeca via iemand uit zijn eigen netwerk. Ondertussen is hij voor een paar dagen per week in dienst getreden. Ook deze functie trekt hij in twijfel, maar hij verdient in elk geval geld, draait mee in een team én hij komt op tijd!”Gedurende het traject had Lucien regelmatig contact met de coach van Jobstap. “Even samen brainstormen over ‘hoe nu verder’ of gewoon een korte update over de stand van zaken. Nauw en transparant contact kenmerkt de goede samenwerking tussen UWV en Jobstap!”

Samen aan het werk in de regio

Werk jij bij UWV en ben je benieuwd naar de Jobstap-coaches in jouw regio? Check het teamoverzicht op de website en neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Bekijk de coaches in jouw regio

Aandacht voor iemands persoonlijke situatie, de ‘menselijke maat’, vind ik heel belangrijk in ons werk (Lucien Buyl)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top