skip to Main Content

Binnenkort: interview met Marlijn Oudejans over stigma van autisme.

Marlijn Oudejans: “Ik vraag mensen soms waar zij aan denken bij het woord autisme. Antwoorden die ik meestal krijg zijn: behoefte aan strakke structuur, sociaal onhandig en moeite met veranderingen. Het is allemaal waar. En ook weer niet. Ja, ik heb autisme, maar bovenal: ik ben een normaal persoon. Ik heb misschien wat meer krasjes dan andere mensen, maar dat dat wil niet zeggen dat ik niet kan werken”.

Een belangrijke missie

Marlijn Oudejans is een coachee van Petra Janssen, jobcoach bij Jobstap. Samen met Trea Scholten, die voor Hoi Utrecht interviewt en schrijft, zijn we vandaag op bezoek bij Marlijn. Waarom? Omdat zij een verhaal te vertellen heeft en een belangrijke missie nastreeft. Zodra we met een kop thee aan de keukentafel in Leusden zitten, vraagt Marlijn ons: “Waar denken jullie aan bij autisme?”. In haar leven loopt ze tegen het stigma van autisme aan, en dit wil ze graag wegnemen bij mensen. Ze wil haar verhaal vertellen, en dat is precies de reden dat we op bezoek zijn bij haar.


De één legt vijf kilometer af via de snelweg. De ander – en dat ben ik – gaat via een berglandschap met heel veel haarspeldbochten.

Vooropgesteld een normaal mens

In de knusse turquoise woonkamer neemt Marlijn ons mee in haar verhaal: wat betekent autisme voor haar? Waar loopt ze tegenaan op de werkvloer? Hoe gaat haar omgeving hiermee om? Wat is ervoor nodig om een duurzame arbeidsplek te creëren? Ze geeft zelf heel mooi aan dat ze vooropgesteld een normaal mens is: net als veel anderen vindt ze de een open werksfeer belangrijk en teveel afleiding in een kantoortuin vervelend. Maar waar zit het verschil ‘m dan in? Dat legt ze ons helder uit. Het verschil zit ‘m in de manier waarop ze informatie verwerkt, “die stroom loopt een beetje als een haarspeldbocht”, zegt ze. Daarom kan het bijvoorbeeld langer duren voordat ze antwoordt op een vraag. Van haar werkomgeving vraagt dit vooral om kennis van autisme, begrip en geduld. Net als iedere andere werknemer wil Marlijn samen blijven nadenken over prettige werkomstandigheden en een positief toekomstperspectief. Maar het allerliefst neemt ze het stigma van autisme weg bij mensen, zodat dit mógelijk wordt.

Help jij haar woord te verspreiden?

Wij helpen Marlijn bij het verspreiden van haar verhaal, jij ook? Dan zorgen we er samen voor dat het stigma van autisme beetje bij beetje verdwijnt. Het volledige interview wordt binnenkort hier gepubliceerd en via onze Facebook, LinkedIn en Twitter. Stay posted!

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ben trots op mijn nichtje die zo goed vertelt wat het is om autistisch te zijn.
    Maar voor mij ben je gewoon mijn allerliefste nichtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top